Министър Москов разясни Националната здравна карта
Министър Москов разясни Националната здравна карта / БГНЕС, архив

В Националната здравна карта не се предвижда нито закриване на болници, нито на дейности в тях. Това каза в Стара Загора здравният министър д-р Петър Москов по време на среща с директори на болници, на Регионалните здравни инспекции и областни управители.

Той допълни, че финансирането на нито една болница в страната няма да бъде намалено. Като политико-икономически натиск министърът определи възникналия проблем с ваксините.
„Изнесените от страната ваксини са за 470-500 хиляди лева, а внесените - за 3 милиона лева".

Министър Москов каза още, че много скоро ще внесе предложение за промени в Закона за здравното осигуряване.

„За първи път с решение на НЗОК ще гарантираме финансиране на безпрецедентно увеличаване на достъпа на българските пациенти до доболнична помощ. Осигурени са нови 36 млн.лв. за профилактични прегледи, за направления, за изследвания. Така за последните две години средствата в доболничната помощ са увеличени с над 56 млн. лв.“, заяви министър Петър Москов.

 

По думите му, тези пари ще осигурят драстично увеличаване на обема на услуги и дейности, които ползват пациентите в доболничната помощ. Според министъра, не е коректна спрямо пациентите идеята тези пари да отидат за повишаване на цената на прегледите.

Здравният министър съобщи още, че за първи път НЗОК финансира 3 нови пътеки за продължително лечение. „Касата е предвидила над 500 хиляди леглодни за следващата година, за възстановяване след лечение, услуга от която досега  българските пациенти бяха лишени“, заяви д-р Москов.

 

„Предстои и от средата на годината да бъдат ликвидирани листите за лъчетерапия, а пациентите, които имат нужда от радиотерапия вече  не само ще я получават в България, вместо в чужбина, но ще бъде и абсолютно безплатна“, каза министърът.