Бяла сова е новият пациент на Спасителния център
Бяла сова е новият пациент на Спасителния център / Спасителен център

Необичаен пациент пристигна в Спасителния център на диви животни на Зелени Балкани-чисто бяла сова. Специалистите там й дават името Надежда. Птицата е леуцист (не пълен албинос). Това е рядка аномалия в оперението - мутация, наричана "The illusion" (на български - избелване), характерна с отсъствие на цветен пигмент в перата, което предава на птицата бял цвят.

Пациентът пристигна в Стара Загора със съдействието на РИОСВ Шумен. За съжаление, след направената рентгенография, ветеринарните специалисти на Центъра диагностираха множествена фрактура (счупване) на пръсцовите кости на дясното крило. Веднага бе назначено адекватно лечение и птицата бе настанена в реанимацията на Центъра. Тук, водещи специалисти в областта на ветеринарната медицина за диви птици, се грижат за нея, както и за останалите 10 пациента.

Надежда идва в Центъра на Зелени Балкани в момент, в който опазването на природното ни богатство е отново под заплаха, и в който цялата природозащитна общност се е вдигна на протест срещу очевидни посегателства и апетити към най-ценното- нашата природа, коментират от Спасителния център."Постъпването на Надежда екипът на Зелени Балкани прие, като знак, че ние, природозащитниците, сме на прав път и надежда, че ще се преборим, в името на българската природа.
Предстоящите дни ще бъдат голяма предизвикателство за Надежда и ветеринарите на Центъра. Нашият екип ще продължава да ви информира за състоянието на нашия необичаен пациент", обещават природозащитниците.