Депутатите приеха декларация за кризата на гръцката граница
Депутатите приеха декларация за кризата на гръцката граница / БГНЕС, архив

Народното събрание прие единодушно декларация във връзка със задълбочаващата се криза на гръцката ни граница. Част от мотивите гласят, че сме свидетели на задълбочаваща се криза на границата с Гърция, предизвикана от блокадите на гръцките фермери.

"Тези незаконни действия водят до значителни преки и косвени загуби за икономиката ни. Бездействието на гръцките власти за нормализиране на пропускателния режим показва системен проблем, който следва да се разглежда не само на двустранно ниво, но и в рамките на членството в ЕС на двете държави", се посочва още в мотивите й.

Не на последно място се изтъква, че блокадата на границата и действията на гръцките протестиращи и бездействието на гръцкото правителство поставят въпроса за нарушаване на правото на ЕС.

Преди това Алиосман Имамов от ДПС заяви, че това се случва години наред и тези протести не са епизодични. Според него от тях страда и гръцкият бизнес и трябва да се търси трайно решение на проблема. Ние ще подкрепим всички предложения и мерки, които търсят трайно решение на този "зимен карнавал" оттатък границата, добави Имамов.

От своя страна бившият външен министър от левицата Кристиан Вигенин подчерта, че се надява отсъствието на премиера Борисов и участието му в Европейския съвет в Брюксел да помогне този въпрос да бъде разрешен. "Надявам се декларацията да бъде ясен знак към институциите и гръцката страна. Тя е ясен знак от българска страна, че не е възможно две съседни приятелски страни да се подлагат на подобни действия от страна на група протестиращи", посочи игенин. Той добави, че остава съмнението, че гръцката страна допуска продължаването.

Сегашното положение на гръцката граница е резултат от непоследователната външна политика на България, пък смята Валери Жаблянов от БСП. "Приоритетите на външната политика са ориентирани към постигане на брилянтни отношения с Брюксел, в полза на все по-пълно усвояване на така наречените фондове. Няколко седмици българските институции и частни предприемачи са изправени пред проблем, който не се разглежда в неговата цялост", заяви той.

Източник: БГНЕС