Москов призна, че част от аргументите по вота са били полезни, но няма да отстъпи
Москов призна, че част от аргументите по вота са били полезни, но няма да отстъпи / снимка: БГНЕС

По-лесно е да си против, отколкото да си прав, такава е накратко поуката за министър Петър Москов след първия вот на недоверие към кабинета "Борисов"2. Той беше именно заради сектор "здравеопазване".

Оставката на Министерския съвет бе поискана от 69 депутати от БСП, ДПС и двама независими народни представители.

Мнозинството препотвърди, че стои зад програмата за управление на правителството, категоричен бе Москов пред журналисти в парламента. Той обясни, че в рамките на тази година една от целите на здравното министерство, респективно на правителството, ще са правилата за надграждане на здравноосигурителната система с доброволни дружества като втори стълб.

Кабинетът „Борисов" 2 оцеля при първия вот на недоверие

Петър Москов не скри, че част от аргументите, които той е чул при дебатите в сряда, включително и от представители от управляващото мнозинство, са били полезни, защото се отнасят до ясно разписани действия в областта на здравноосигурителния модел. Той обаче нямало да отстъпи от лекарствената политиката, нито ще направи компромис по отношение на промяната на инфраструктурата на здравната мрежа, начина на финансиране на изискванията НЗОК да заплаща за комплексност и резултат.

„Сирачето” Москов след дебатите по вота: Спокоен съм, не чух нищо съществено

Трябва да има усъвършенстване, поука от недобре конструирани административни актове, но не и промяна в политиката, защото това са смислени политики - да има повече лекарства, те да са на по-ниска цена, с по-ниско доплащане от пациентите, да продължим да прехвърляме тежест от болничната в доболничната помощ, което е реален процес, убеден е министърът.

В същото време трябвало да е ясно и каква инфраструктура отговаря на нуждите на пациентите, а не на бизнес идеите на определени граждани.

Източник: БТА