Евакуираха хиляди заради фалшива бомбена заплаха в Москва
Евакуираха хиляди заради фалшива бомбена заплаха в Москва / Thinkstock/Getty Images

Повече от 20 000 души бяха евакуирани в четвъртък вечерта в Москва заради фалшива бомбена заплаха. Взривни устройства или каквито и да било други опасни предмети, които могат да представляват заплаха, в магазините "Ашан" в руската столица не са били открити.

Официалният представител на Федералната служба за охрана Сергей Девятов потвърди, че следобед е бил подаден анонимен сигнал по телефона, че на улица "Илинка", където се намира една от сградите на президентската администрация, е заложено взривно устройство. При проверката не е било открита бомба. Евакуация не е била проведена.

Вечерта е постъпила информация за заплаха от взрив в сградата на президентската администрация на Стария площад и тя била отцепена.

Задържан е човекът, съобщил в московската полиция, че до една от сградите на президентската администрация е заложена бомба, съобщи за ТАСС източник от правоохранителните органи на Русия. У арестувания били намерени документи, свидетелстващи, че човекът страда от психично заболяване.

По-късно станало известно за бомбени заплахи срещу ГУМ и магазините "Ашан" в столицата и Московска област, където незабавно е била обявена евакуация.

Бомбената заплаха в магазините "Ашан" също се оказа фалшива. Полицията е предприела действия за откриване на лицето, което е отправило заплахата, и привличането му под отговорност.

Същевременно бе получена заплаха за поставена бомба в централния офис на Сбербанк, но и там полицейската проверка е установила, че става дума за фалшива тревога, съобщава ТАСС.

Източник: БТА