Бурж Халифа е тържество на човешките възможности. В момента това е най-високата сграда в света. Но дубайският небостъргач има още с какво да ви смае.

Бурж Халифа е с обща височина 828 метра и е най-високата конструкция, която е строена някога Намира се в Дубай, Обединените арабски емирства и е най-високият небостъргач. Строителството му започва на 21 септември 2004 година, а сградата е официално открита на 4 януари 2010 година.

Сградата е част от новоизградения комплекс Даунтаун Дубай, разположен в близост до главния търговски квартал на града и заемащ площ от 2  km². Общата стойност на Бурж Халифа е около 1,5 милиарда долара, а на целия комплекс Даунтаун Дубай - 20 милиарда долара.

Бурж Халифа е с най-много етажи в света-160

Строят най-високата сграда в света (ВИДЕО)

Завършването на проекта съвпада със Световната икономическа криза, започнала през 2007 година, както и с пренасищането на местния пазар на недвижими имоти.Тъй като емирството Дубай е затруднено в обслужването на дълговете си, то е принудено да търси помощ от съседното емирство Абу Даби.

В резултат на това по време на церемонията по откриването сграда изненадващо е преименувана от Бурдж Дубай на Бурдж Халифа в чест на емира на Абу Даби и президент на Обединените арабски емирства Халифа ибн Заид ал-Нахаян, заради критичната помощ, оказана от него за проекта.