Въвеждат петгодишна забрана за „зимни градини“ в центъра
Въвеждат петгодишна забрана за „зимни градини“ в центъра / netinfo

Временна петгодишна забрана за т.нар. "зимни градини" в заведенията в централната част на Разград искат петима общински съветници от пет политически сили.

Ветото ще е част от Наредба №8 на Общински съвет Разград за разрешаване, функциониране и премахване на преместваеми увеселителни обекти, преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане на територията на Община Разград. Предложението е свързано с мониторинговия период на проекта „Създаване на зелена и достъпна градска среда в централната градска част на Разград“. „В резултат на завършването на проекта беше създаден устойчив, динамичен, неповторим и удобен градски център, предлагащ разнообразни възможности за пешеходци, хора в неравностойно положение и от различни възрастови групи, посетители на града и икономически субекти.“ – се казва в докладната записка на Наско Анастасов от ГЕРБ, Иво Димитров от РБ, Божинел Христов от Кауза „Разград“, Илия Илиев от БСП и Емине Хасан от ДПС. Предложението им се обосновава от Методически указания на Министерството на регионалното развитие и на становище на Комисията по чл. 2 от Наредба №2, а повод за позицията им са постъпили искания от собственици и наематели на заведения за хранене и развлечения,разположени в централната част на гр. Разград /в обхвата на извършения ремонт/ за изгражданe или възстановяване на покрития над маси пред търговските им обекти - т.н. “зимни градини“.

Конкретното предложение на петимата съветници е да се създаде нова алинея 6 в Преходните и заключителни разпоредби на Наредба №8 със следното съдържание:

„§ 6. Въвежда временна забрана за одобряване на схеми и издаване на разрешения за поставяне на обекти по чл.5 от Наредба №8 на Общински съвет Разград, изискващи обезопасяване срещу атмосферни въздействия чрез трайно закрепване, включително и чрез мобилни фундаменти или тежести към подновените настилки в обхвата на ПРОЕКТСЪЗДАВАНЕ НА ЗЕЛЕНА И ДОСТЪПНА ГРАДСКА СРЕДА В ЦЕНТРАЛНА ГРАДСКА ЧАСТ НА ГРАД РАЗГРАД, в рамките на 5-годишния период на устойчивост след изтичане на срока на Договора за безвъзмездна финансова помощ по ОПРР.“

Докладната е качена на сайта на община Разград на 12 февруари и вероятно ще бъде гледана на сесията на местния парламент през март.