Ангела Меркел се обяви против затварянето на граници
Ангела Меркел се обяви против затварянето на граници / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че на предстоящата среща на върха в Брюксел тази седмица ще настоява за прилагане на споразумението по миграцията между ЕС и Турция, предаде Ройтерс.

По думите на Меркел алтернативата да бъдат затворени граници с цел ограничаване на бежанския поток към Европа ще има ужасни последици за блока. Меркел заяви на пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху, че на срещата на върха няма да се обсъждат нови квоти за разпределение на бежанците в Европа. Такова обсъждане ще бъде смехотворно, предвид факта, че по сегашната схема са били разпределени под 1000 души, каза тя.

Краят на ерата Меркел

Вместо това темата на дискусиите ще бъде дали споразумението на ЕС с Турция може успешно да се справи с мигрантският поток или блокът на 28-те "ще се предаде и ще затвори гръцко-македонско-българската граница с всички очаквани последици за Гърция, ЕС и Шенгенското пространство", допълни тя.

"Ще се боря с всички сили в четвъртък и петък за прилагане на споразумението ЕС-Турция, което е правилният начин за справяне", каза Меркел.

Председателят на Европейската комисия разкритикува по-рано днес призивите за затваряне на граници и предупреди, че това може да доведе до ново раздробяване на Европа, предаде ДПА.

Жената без страх от предизвикателства е личност на 2015 г.

"Не съм привърженик на затварянето на граници в Европа. Смятам за отклонение от нормалния път заради липса на достатъчно контрол по външните си граници да се предадем и отново да станем провинции", каза той в Брюксел.

"Или сме един континент, или сме група, подразделяща се на национални категории. Някои държави членки в момента тръгват по грешния път", каза той пред национални парламентаристи от държави членки на ЕС.

Източник: БТА