Златев: Нямам отношение към казуса със спряната процедура за АМ „Хемус
Златев: Нямам отношение към казуса със спряната процедура за АМ „Хемус / БГНЕС
Златев: Нямам отношение към казуса със спряната процедура за АМ „Хемус"
84388
Златев: Нямам отношение към казуса със спряната процедура за АМ „Хемус"
Златев: Нямам отношение към казуса със спряната процедура за АМ „Хемус"
  • Златев: Нямам отношение към казуса със спряната процедура за АМ „Хемус"
  • Златев: Нямам отношение към казуса със спряната процедура за АМ „Хемус"

Шефът на "Лукойл" Валентин Златев категорично отрече да има нещо общо с процедурата за строителството на два лота от автомагистрала "Хемус".

Златев заедно с представители на Българската петролна и газова асоциация се срещна в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов.

Борисов спира процедурата за изпълнители на двата лота от "Хемус"

Вчера бе обявено, че обществените поръчки за 60-километровата отсечка от Ябланица до Ловеч са спрени по нареждане на министър-председателя. По тях две обединения около „ПСТ Груп" и „Джи Пи груп" трябваше да получат общо 800 млн. лева. Самият министър-председател обясни, че причината спирането на процедурите са слухове в обществото.

Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че зад преустановяването стои желанието за разграничаване от "опитите да бъдат вкарани в зависимости и да покажат, че работят професионално".

Министърът посочи, че отсечките от аутобана ще се строят с приходи, влезли в държавния бюджет от борба с контрабандата, а не с евросредства.

Строят АМ „Хемус" с приходи от ефективната борба с контрабандата

След срещата си премиера, продължила повече от час и половина, Златев отрече да има каквито и да било взаимоотношения с фирмите и консорциумите, участвали в поръчката за строителство на "Хемус".

"Нямам какво да кажа за "Хемус". Няма казус всъщност. Висш държавен чиновник казва "Ние нямаме пари и затова прекратяваме един конкурс. Логичните въпроси веднага са: като нямате пари, защо правите конкурс и как така се икономисват 800 млн. от една друга магистрала, какво значи, че тази магистрала сега ще погълне 800 млн. повече. Разбира се, доста пикантно е да се каже "Те Златев и Пеевски...витаят някакви слухове". Ами ако аз тръгна да споделям всички слухове, които витаят и съм чул тази сутрин, трябва да затворим държавата", каза Златев.

Борисов обясни защо е спряна процедурата за лотовете на „Хемус“

Той декларира, че няма никакво отношение към фирмите от спряната процедура. "Декларирам ясно и точно - нямам никакво отношение - фактическо, нефактическо и така нататък към тези фирми. Просто Златев и Пеевски са удобни имена", обясни шефът на Лукойл.

На въпрос дали е обсъдил строежа на магистралата с премиера по време на срещата им, Златев заяви, че не е обсъждан казусът.

"Не сме обсъждали този казус, защото той не ме интересува. Какво да обсъждам", попита Златев.

Шефът на "Лукойл" уточни, че водените разговори с премиера са били свързани с ведомствените бензиностанции и сивия сектор на пазара на горива.