Брюксел може да остави само България под мониторинг
Брюксел може да остави само България под мониторинг / БГНЕС, архив
Брюксел може да остави само България под мониторинг
84366
Брюксел може да остави само България под мониторинг
Брюксел може да остави само България под мониторинг
  • Брюксел може да остави само България под мониторинг
  • Брюксел може да остави само България под мониторинг

Европа обеща на Румъния да спре наблюдението за напредъка в борбата с корупцията и организираната престъпност, преди това да се случи по отношение на България. Изявлението, че Румъния може да изпревари България, беше направено от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сред среща в Брюксел с румънския премиер Дачиан Чолош.

Комисията е доволна от начина на работа на румънското правителство, посочи още Юнкер и допълни, че наблюдението над Румъния може да бъде прекратено още в мандата на настоящата комисия, който приключва през 2019 година.

Мониторинговият доклад на ЕК за България - като цяло положителен

Механизмът за наблюдение на правосъдието и борбата с корупцията в Румъния ще бъде прекратен по-рано от този за България, ако румънските власти изпълнят очакванията на Европейската комисия, обяви председателят ѝ Жан-Клод Юнкер.

„Повторих пред министър-председателя, че в мандата на тази Комисия ще сложим край на Механизма за проверка. Няма непосредствена връзка между случая на България и този на Румъния. Ако Румъния е готова преди нашите български приятели, очевидно е, че механизмът ще бъде преустановен".

Румънският премиер Дачиан Чолош от своя страна настоя Европейската комисия да прекрати наблюдението на борбата с корупцията и съдебните реформи, тъй като страната е изпълнила целите на Механизма за сътрудничество и проверка.

Механизмът бе създаден през 2007 г. при влизането на България и Румъния в ЕС, а целта му бе да улесни съдебните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност. Всяка година ЕК изготвя доклади за изпълнението на реформите в тези области.

В края на януари Букурещ получи трети пореден позитивен мониторингов доклад, като тогава зам.-председателят на еврокомисията Франс Тимерманс заяви, че Румъния и румънците са показали желанието си да се борят с корупцията и да опазват независимостта на съдебната система.

За България последният доклад отново беше критичен. В него се подчертава най-вече липсата на напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност и липсата на независимо правосъдие.