Ислямска държава използвала химическо оръжие срещу иракските кюрди
Ислямска държава използвала химическо оръжие срещу иракските кюрди / БГНЕС, архив

"Ислямска държава" вероятно е използвала отровния газ ирпит при атаки срещу Иракски Кюрдистан. Това сочат разкрития на АФП, като агенцията се позовава на свои източници от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), базирана в Хага.

САЩ: "Ислямска държава" произвежда и използва химически оръжия

Преди дни американските власти разкриха, че джихадистите могат да произвеждат малки количества хлорин и ирпит и вероятно са ги използвали при свои нападения в Ирак и Сирия.

ИД готова за "износ" на химически оръжия от Сирия и Ирак, твърди ЦРУ

Изследваните от Организацията случаи са две нападения в близост до Ербил, столицата на автономния кюрдски регион, осъществени на 11 август м.г. Тогава властите в Иракски Кюрдистан заявиха, че "Ислямска държава" е обстрелвала с артилерия градовете Гвеи и Макмур.

Още тогава правителството на кюрдската автономия съобщи, че кръвни проби на ранени при нападенията бойци-пешмерги са доказали използването на ирпит.

Ислямска държава е използвала химическо оръжие в Сирия

От Организацията за забрана на химическите оръжия официално потвърдиха, че техни екипи са направили проучване, както и че резултатите от него са предадени на иракското правителство в Багдад, което трябва да ги оповести официално.

Името на отровния газ идва от това на белгийския град Ипре, където през 1917г. той е използван за пръв път от нападащата германска армия. От 1993г. използването му за военни цели е забранено от ООН.

Източник: БГНЕС