Община Крушари може да остане с 3 училища
Община Крушари може да остане с 3 училища / Дарик нюз

Новият закон за образованието, който влиза в сила от следващата учебна година, вероятно ще доведе до уедряване на училищната мрежа в община Крушари, призна зам.-кметът по хуманитарни дейности Желка Великова.

Според новите правила прогимназиалното образование ще приключва след 7 клас, което означава, че основните училища ще загубят осмите си класове. Това ще се отрази тежко на малките училища, в които е възможно броят на децата да падне под критичния мининум.

В община Крушари в момента функционират 4 училища - едно средно в общинския център и 3 основни - в селата Лозенец, Коритен и Телериг. Училището в Коритен има статут на защитено учебно заведение, в Лозенец все още има достатъчен брой деца, но в Телериг учениците намаляват и оцеляването на училището ще бъде трудно, коментира Великова.
Добър вариант е и това учебното здаведение да стане защитено, вече няколко пъти сме правили постъпки за това, но засега без успех, коментира Великова. Обсъжда се и възможността учениците от Телериг, които са около 40, да бъдат пренасочени към централното училище в Крушари, за което ще е нужно одобрението на Общинския свет.

"Би ми се искало училището да оцелее, защото закриването на всяко учебно заведение  води след себе си тежки последици за населеното място и за децата, които посещават училищата. През последните години закрихме няколко детски градини и отчитаме значителни проблеми с посещаемостта на децата, въпреки че осигуряваме транспорт до най-близката детска градина", каза Великова.