Убиецът на Вероника: Съжалявам, моля да ми намалите част от присъдата
Убиецът на Вероника: Съжалявам, моля да ми намалите част от присъдата / dariknews.archiv

Убиецът на студентката Вероника Здравкова Илиян Здравков застана пред Апелативния съд във Велико Търново с искане за по-лека присъда.

"Съжалявам, не съм искал така да стане. Моля да ми бъде намалена присъдата, не чак много, защото я заслужавам, но поне част от нея". С тези думи се обърна към магистратите  40-годишният Илиян Здравков-Зико, който на 28 февруари миналата година уби и ограби 23-годишната студентка от Никопол.

За жестокото престъпление Окръжният съд му постанови 30 години зад решетките, тъй като това е максималното наказание по реда на съкратеното съдебно следствие.

Убиецът на студентката Вероника иска по-лека присъда

Служебният адвокат на подсъдимия Кирил Станчев внесе жалба, с която настоя наказанието на Зико да бъде намалено.
Пред магистратите защитникът обясни, че трябва да се има предвид това, че Здравков е съдействал на органите на реда за изясняването на всички факти и обстоятелства около престъплението.

"Ние не искаме минимална присъда, дори такава под средната. Нека обаче се вземе под внимание, че ако Илиян Здравков не беше съдействал, все още щеше да има много въпросителни около случилото се. Той избра чистосърдечно да признае стореното", каза Кирил Станчев.

Съдът праща убиеца на Вероника зад решетките за 30 години

Адвокатът на почернените родители на студентката настоя присъдата да бъде потвърдена, тъй като няма смекчаващи вината обстоятелства. "Нека се вземе под внимание престъпното минало на Илиян Здравков. Той е извършил много тежки престъпления, сред които грабеж с убийство", припомни адвокатът на Надя и Трайчо Трайкови.

"Очакваме съдът да потвърди присъдата. Ако я намали, ще бъде безочие", коментира след заседанието майката на Вероника. Тя заяви категорично, че не вярва, че Здравков се разкайва.

"Не мисля, че някой е повярвал на тези думи. Реално погледнато не може да съжалява. Предполагам, че е тръгнал с тази умисъл - да я убие и след това да я ограби", каза майката.

Убиецът на Вероника съжали за стореното пред съда

Студенти от Великотърновския университет, където учеше Вероника Здравкова, се бяха събрали пред съдебната палата с искане за справедливост. "Мислим, че максималната присъда е абсолютното наказание, което Здравков заслужава, според сега действащия закон. Иначе нямаме нищо против да има смъртно наказание за такива хора", посочиха студентите.

Присъдата ще бъде произнесена в 30-дневен срок.

Вероника Здравкова бе убита на 28 февруари 2015 година в района на жп гарата във Велико Търново. Здравков я е проследил, откраднал дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лв. След грабежа криминално проявеният мъж е убил момичето с няколко удара с брадва по главата.

В хода на разследването той е направил пълни самопризнания, а в съдебната зала дори заяви, че съжалява за стореното. Преди трагедията с Вероника Илиян Здравков е осъждан шест пъти за кражби и грабежи.