Петя Ставрева заряза лозята край Радилово
Петя Ставрева заряза лозята край Радилово / снимка: Тина Соколова

Председателят на партия „Обединени земеделци” Петя Ставрева и заместникът й инж. Емил Йончев, заедно с кмета на родопското село Радилово – земеделецът Благой Харизанов и представители на общинските организации на организацията в Пазарджишко зарязаха на 14 февруари ритуално лозята в масивите край Радилово.

“Трифон Зарезан е обичан български празник, преминал през хилядолетната  история на Радилово с любовта на хората тук към плодородната земя, дарила ни с ароматно грозде и с божествената напитка с ухание на плодове и слънце”, приветства Петя Ставрева винарите и лозарите.

Лозарството е един от важните отрасли за Радилово. От средата на миналия век селото има 2 500 декара лозя. Производството на грозде е традиционен поминък за много от стопаните в селото и в община Пещера, известна със своите отлични вина, припомни Ставрева. Тя подчерта, че изкупните цени на гроздето трябва да покриват разходите и да мотивират производителите.

Събитието уважиха и народният представител от ГЕРБ Десислава Костадинова, кметът на община Пещера Николай Зайчев и общински съветници. Сред гостите бе и председателят на Националното обединение на младите фермери в България Венцислав Петков.

Благой Харизанов и Николай Зайчев поздравиха жителите и гостите на Радилово с празника и пожелаха здраве, берекет и пълни бъчви с лудо вино.