Ехуд Олмерт - първият премиер затворник в Израел
Ехуд Олмерт - първият премиер затворник в Израел / Guliver/Getty Images

Ехуд Олмерт, който влиза в понеделник в затвора, ще бъде първият ръководител на израелско правителство, излежаващ присъда за корупция и възпрепятстване на правосъдието: 19 месеца ефективно зад решетките.

70-годишният Олмерт, премиер на Израел от 2006 до 2009 г., дълго време бе един от водещите израелски политици. Сега той ще се пресели в затвора Маасиаху. Там се намира и бившият президент Моше Кацав, осъден на 7 години затвор за изнасилване.

Увеличиха присъдата на бившия премиер Ехуд Олмерт

Олмерт ще прекара 18 месеца зад решетките заради подкупи в рамките на мащабен строителен проект - Холиланд - в Ерусалим, по времето, когато бе кмет на града - от 1993 до 2003 г., към които бе добавен един месец заради възпрепятстване на правосъдието. Последното е заради опити на Олмерт да убеди бившата си секретарка и доверено лице Шула Закен да не свидетелства срещу него, а тя го записала тайно как й предлага пари срещу мълчание.

Освен това Олмерт бе осъден през 2015 г. на осем месеца затвор за това, че е получил и не декларирал десетки хиляди долари от американския бизнесмен Морис Талански, докато е бил министър на търговията и индустрията - 2003 г. По случая предстои да се произнесе Върховният съд.

Затворът Маасиаху има отделение, запазено за видни личности. Сегашният министър на вътрешните работи на Израел Арие Дери пребивава там 22 месеца, след като през 2000 г. бе осъден за корупция.

Бившият министър на здравеопазването Шломо Бенизри бе шест месеца обитател на Маасиаху също за корупция.

Източник: БГНЕС