Отдават Спалнята на Ван Гог срещу 10 долара за нощ
Отдават Спалнята на Ван Гог срещу 10 долара за нощ / Guliver/Getty Images

Ако някога сте гледали картина с желанието да се промъкнете вътре в нея, вече имате шанс. Институтът по изкуство в Чикаго е пресъздал "Спалнята" на Винсент Ван Гог в апартамент и я отдава под наем за 10 долара на нощ, съобщава сайтът Artprice.

Любителите на изкуството вече са разграбили всички свободни дати през февруари, но ще имате шансове за резервация, когато музеят обяви повече дати за март. Тези, които желаят да наемат помещението трябва да следят Facebook страницата на музея за обявяване повече дати. Няма планове музея да продължи тази инициатива след края на изложбата.

"Ние се надяваме, че ще вдъхновим хората да мислят по нов начин за картината", заяви Аманда Хикс, говорител на Института по изкуство в Чикаго. "Нашата картина на спалнята на Ван Гог е толкова популярна и обичана и добре известна, а сега това дава възможност на посетителите да мислят за нея, да ходят и да живеят в нея, като преживеят и видят по нов начин това произведение", посочва тя.

Група от местни художници помага да се пресъздадат подробно простите дървени мебели и богати цветове на Ван Гог от една от най-разпознаваемите му творби. Това е забележително изживяване, да вървите през един модерен чикагски апартамент, да отворите вратата и да се "пренесете през прага на апартамента на Ван Гог".

Резервациите ще бъдат ограничени до само една нощ и ще включват два билета за музея и специална изложба, която обединява и трите версии на "Спалнята". Институтът за изкуство притежава една картина, а другите са взети на заем от музея Орсе в Париж и музея на Ван Гог в Амстердам.

Изложбата, която отваря в неделя и продължава до 10 май, включва отдих в "Спалнята" и докато посетителите се движат през галерията ще ходят в копие на дома на Ван Гог в Арл, Франция.