Какво ядат олимпийците: В началото и сега
Какво ядат олимпийците: В началото и сега / Guliver/Getty Images

Първите олимпийски игри са проведени през 776 пр.Хр. Още тогава се е считало, че високопротеиновата диета е от съществено значение - някои древни текстове споменават за шампион по бягане, който спечелил на няколко пъти в дисциплината, консумирайки само месо.

Атлетите често са били от богати семейства, които можели да си позволят месо, но диетата им включвала още козе мляко, сирене, плодове и естествено зехтин.

Най-много сведения има за легендарния борец Мило от Кротон, който печели пет последователни титли от 532 дo 516 пр.Хр. Дневно той изяждал 9 кг месо, 9 кг хляб и изпивал 8,5 л вино.

Голямата разлика днес се проявява в консумацията на алкохол. Напълно забранена в днешни дни, древните олимпийците били дори поощрявани да пият вино преди и след игра, за да облекчат евентуалната мускулна треска.

Едно от първите изследвания за дневните навици на олимпийците е направено по време на Игрите през 1952 г. в Хелзинки. Резултатите обаче са често оспорвани, защото тогава не били взети под внимание полът и специфичните категории спорт.

Данните показват, че средно 40% от енергията идва от въглехидрати, 20% от протеин и 40% от мазнини. В края на 60-те и началото на 70-те години, е общоприето схващането, че високият прием на въглехидрати е от полза при дисциплини с дълги разстояния, но пък няма никакъв ефект при по-къси дистанции.

По онова време битува и схващането, че същият ефект върху представянето има и кофеинът.

Днес всеки атлет е формулирал идеалната за него диета на принципа "проба-грешка". Носителят на Световните и Олимпийски рекорди в бягането на 100 м - Юсейн Болт, например, поддържа форма с балансирана диета, съдържаща около 60% протеин, 30% въглехидрати и 10% мазнини. Дневно изяжда около 196 гр протеин, а любимата му храна са сладките картофи - добър източник на въглехидрати, витамин A и C.

Различни проучвания все пак извеждат рецепта за спечелването на олимпийски медал. Според резултатите тя включва 60% генетика (височина, капацитет на белите дробове и др.); 20% тренировки; 10% подходящо хранене; 10% адреналин.