Саудитска Арабия ще разположи военни самолети в базата Инджирлик в Южна Турция
Саудитска Арабия ще разположи военни самолети в базата Инджирлик в Южна Турция / БГНЕС, архив

Саудитска Арабия ще разположи военни самолети и евентуално войски във военновъздушната база Инджирлик в Южна Турция, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турски медии, предаде ДПА.

Предстои да бъде определен точният брой на самолетите и евентуално на войските, които ще бъдат разположени в Инджирлик, заяви Чавушоглу пред журналистите в самолета на връщане от Мюнхен, където участваше в конференцията по въпросите на политиката на сигурността.

Саудитска Арабия обяви намерението си да се бори срещу ДАЕШ (арабският акроним на "Ислямска държава"), като заяви, че е готова да изпрати самолети и войски. По време на всяко заседание на коалицията винаги сме подчертавали необходимостта от изработването на широкомащабна стратегия, водеща до постигане на резултат, за борба срещу терористичната групировка ДАЕШ. Ако имаме подобна стратегия, Турция и Саудитска Арабия биха могли да започнат наземна операция, посочи Чавушоглу, цитиран от ТАСС.

Базата Инджирлик се намира на 8 км от турския град Адана недалеч от границата със Сирия, отбелязва агенцията.

На въпроса дали саудитските войски ще навлязат на сирийска територия от Турция Чавушоглу заяви, че това е "само желание".

Засега няма ясни планове по този въпрос. Саудитска Арабия изпраща самолети и казва, че ако се налага ще изпрати и войници, отбеляза той. Чавушоглу добави, че Турция и Саудитска Арабия още в началото са подкрепяли идеята за извършването на сухопътна операция (в Сирия).

Източник: БТА