САЩ обещава помощ на Европа за миграционната криза
САЩ обещава помощ на Европа за миграционната криза / Guliver/Getty Images

Съединените щати ще помогнат на Европа да се справи с миграционната криза, която представлява почти екзистенциална заплаха за континента, заяви американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от АФП.

"САЩ разбират същността на тази почти екзистенциална заплаха за политическия живот в Европа", каза той на конференцията по сигурността в Мюнхен, ежегоден форум на държавни лидери.

Нови 1 млн. бежанци се очакват в Европа през тази година

"Ето защо ще стартираме мисия на НАТО, за да затворим ключов (миграционен) път. Ще ви подкрепим и по други начини, за да спрете тази приливна вълна с потенциал да наруши европейското единство", каза Кери, имайки предвид мисията, която трябва да помогне в борбата срещу трафикантите, организиращи превозването на мигранти от Турция през Егейско море в Гърция.

По темата за миграцията говори и министър-председателят на Франция Манюел Валс. В кулоарите на мюнхенската конференция, той заяви пред журналисти, че е против предлагания от Германия механизъм, позволяващ разпределение на бежанци в Европейския съюз.

Демонстрации срещу мигрантите в Европа (ВИДЕО)

"Ние не сме склонни да приемем механизъм, позволяващ преразпределение. Сега е време да задействаме това, за което преговаряхме - "горещите точки", контрол по външните граници и т.н.", каза той. "Франция се е ангажирала да приеме 30 000 бежанци (от общо 160 000, подлежащи на преразпределение), но не и повече", поясни Валс.

В същото време германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че кризата с мигрантите не е оправдание за изолация, предаде ТАСС. "Точно обратното, тя трябва да послужи за стимул за още по-активно участие в международните дела", каза той.

Източник: БТА