Кампания  ОПИЯНЕНИ ОТ ЛЮБОВ разяснява как да се пазим от ХИВ и СПИН
Кампания ОПИЯНЕНИ ОТ ЛЮБОВ разяснява как да се пазим от ХИВ и СПИН / БЧК архив

По повод 14 февруари – Ден на влюбените, Български Младежки Червен кръст – Пловдив организира традиционната си кампания “Опиянени от любов ‘2016”.

Тя е насочена към превенция на ХИВ/СПИН сред младите хора. Тази година кампанията преминава под мотото “Безопасна любов прави! Бъди с отворени очи!”. Целта е да се популяризира безрисковото сексуално поведение, употребата на презервативи, както и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 05 февруари 2016 г. са открити нови 16 ХИВ–позитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната  официално са 2 283-ма.

И през настоящата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените.

Близо 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България от началото на годината са инфектирани по сексуален път. Важно е да се отбележи, че продължава да се увеличава процентът на ХИВ–позитивните в групата на мъжете, които правят секс с мъже, а да намалява в групата на инжекционно употребяващите наркотици.

През 2015 г. над 330 000 души са се изследвали за ХИВ в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни  заведения на страната. Повече от половината от новите случаи на ХИВ са мъже в средна възраст.

За отбелязване на 14 февруари БМЧК - Пловдив е подготвил серия от събития:

От 14:00 часа на Главната, пред Централна поща, доброволци на БМЧК ще стартират кампанията с оформяне на пункт „Зона за игри”, където ще представят своите  интерактивни игри /Табло „Любов за мен е..., Игра с балони..., Игра с презервативи..., Игра с влюбени двойки...Ще бъде изградена и специална рамка за снимане на влюбени двойки.

- От 17ч. в 5 популярни пловдивски клуба доброволците ще разпространяват любовни анти-СПИН послания.

Също днес  доброволци от клубовете на БМЧК в Карлово, Куклен, Сопот, Асеновград, Първомай, Хисаря и Съединение ще проведат АНТИ – СПИН акции, по време на които ще раздават валентинки, листовки и презервативи на ключови места в тези градове.

По време на цялата кампания, БМЧК – Пловдив ще разпространи над 2500 презерватива, 2800 валентинки, 500 трифонки, много любовни послания, голямо количество брошури и листовки.