Ирина Бокова: Научната дипломация сближава хората и укрепва мира
Ирина Бокова: Научната дипломация сближава хората и укрепва мира / netinfo

„Силата на научната дипломация е да сближава хората и да укрепва основите на мира, а това е една от най-важните цели на ЮНЕСКО", заяви генералният директор Ирина Бокова по време на форум на американско-израелската днунационална научна фондация (BSF) в посолството на Израел във Вашингтон.

На събитието присъстваха 150 видни гости от научните и дипломатическите среди, сред които Офир Акунис, министър на науката, технологиите и комуникациите на Израел, д-р Франс Кордова, директорка на Националния научен фонд на САЩ, проф. Албер Тайх, председател на BSF, заместник-посланикът на Израел в САЩ Рувен Азар.

Преди това Ирина Бокова говори пред студенти и преподаватели в Университета на Мериленд за предизвикателствата пред културата във време на конфликти и войнстващ екстремизъм. През 1989 г. Ирина Бокова е била специализант във Факултета по публична политика на университета. В приветствието си деканът на Факултета по публична политика Боб Ор и проф. Мак Деслер, който стартира специализантската програма през 1987 г., поздравиха генералния директор за нейното лидерство през тези трудни времена.