Историческа среща на папа Франциск и патриарх Кирил (СНИМКИ)
Историческа среща на папа Франциск и патриарх Кирил (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Папа Франциск и патриарх Кирил заедно призоваха за обединение на вярващите по света след хилядолетно деление и спешни мерки за защита на християните в Близкия изток. Това гласи обща декларация след историческата им среща на летището в Хавана.

Руският патриарх Кирил почете кубинския национален герой Хосе Марти

Това са първите преки разговори между главите на Римокатолическата и Руската православна църква за почти 1000 годишен разкол, наричан още Велика схизма между Западното и Източно християнство, посочва БГНЕС

В началото на срещата двамата се прегърнаха и целунаха церемониално. „Най-накрая се срещаме. Ние сме братя", заяви папата. „Тази среща очевидно е по Божията воля", допълни развълнуваният Франциск.

По-рано понтифът, в познатата си бяла роба, кацна на летище „Хосе Марти" край Хавана, където се състоя срещата, и се ръкува с кубинския президент Раул Кастро.

Франциск ще остане в Куба само няколко часа преди началото на 6-дневната му визита в Мексико.

Същевременно, руският патриарх Кирил е на 4-дневно посещение на Острова на свободата. Той отдаде почит пред монумента на националния герой Хосе Марти. Кирил също бе посрещнат от Раул Кастро.

Историческа среща на папа Франциск и патриарх Кирил (СНИМКИ)
netinfo

Папа Франциск: Русия може много да допринесе за световния мир

Руският патриарх започва в Куба 11-дневна латиноамериканска обиколка, която ще го отведе и в Парагвай, а след това и в Бразилия.

По-рано също стана ясно, че срещата е на летището за да не пресича папа Франциск официално кубинската граница. По този начин мястото на разговорите е неутрална територия.

Историческа среща на папа Франциск и патриарх Кирил (СНИМКИ)
netinfo