Третият обвинен за жестокото убийство в Братаница остава под домашен арест
Третият обвинен за жестокото убийство в Братаница остава под домашен арест / DarikNews.bg

Третият обвинен за жестокото убийство в пазарджишкото село Братаница - 29-годишният Илиян Найденов, е пуснат под домашен арест. В петък мярката бе гледана повторно от Окръжния съд в Пазарджик, след като в четвъртък пак на същата инстанция му бе присъдена парична гаранция от 3000 лева с мотив, че от ареста не може да движи агробизнеса си. Дотогава той бе привлечен по обвинение в отвличане. Часове след като бе освободен обаче Найденов отново бе задържан, вече с ново обвинение - за помагачество в убийство. Той се яви в залата с трима защитници - Марин Марковски, Елеонора Панкова и Николай Баташки.

Илиян, заедно с 27-годишния Васил Спасов, син на кмета на селото Георги Спасов, и Георги Николов, ще отговарят пред Темида за убийството на 44-годишния Йордан Асенов-Гочето. В началото на декември той изчезна, след като Васил го заварил да бере царевица в негова нива. Двамата с Георги започнали да го бият пред очите на две от децата му, които избягали уплашени. Трупът му бе открит 2 месеца по-късно - на 4 февруари, в напоителен канал. Дотам се смята, че е закаран с буса на Найденов.

Прокурорът по второто дело Димитрия Ганчева каза, че са събрани достатъчно доказателства, за да бъде обвинен Найденов като помагач. От разпечатка на мобилен оператор се вижда, че в деня на престъплението Васил се е обадил на Илиян. Свидетели на разговора са негови работници от базата му във Ветрен дол.

Един от далите показания чул: „пак са хванали онзи човек да краде". После се качил на буса и го нямало около час. Когато се върнал в базата свалил вече пребития Йордан и го оставил в гълъбарник. Там също е бил малтретиран. Един от свидетелите разказва, че Асенов бил много зле, хъркал. Никой обаче не му помогнал, нито се сетил да повика линейка. Два часа по-късно битият отново е натоварен на буса и откаран в неизвестна посока, като този път с Найденов били и двамата биячи.

На 4 февруари трупът бил намерен от служител на „Напоителни системи". В смъртния акт са описани причините за смъртта - сърдечна и дихателна недостатъчност, кръвоизлив в гръдния кош, всичките му ребра били счупени.

Ганчева заяви, че по новото обвинение по закон са предвидени от 10 до 20 години лишаване от свобода, което може да накара Найденов да се укрие. Макар да е с чисто криминално и съдебно минало и да го описват като добър и работлив, той е демонстрирал безнаказаност, като е извършил деянието пред много свидетели. Част от тях казвали, че се страхуват от него - да не им отмъсти или да не изгубят работата си в базата му.

Тримата защитници не бяха единодушни. Баташки заяви, че делото е недопустимо, след като е било гледано ден по-рано на същата инстанция, а междувременно с действията си подзащитният му е доказал, че няма намерения да се крие. Панкова поиска той да бъде пуснат под домашен арест, а Марковски - подписка. Всеки от тях изложи различни доводи срещу постоянното задържане на Найденов. Свидетелските показания са противоречиви, а в новото обвинение почива основно на казаното от таен свидетел. Освен това още не е излязла експертизата, от която се очаква да се разбере дали Асенов е бил убит. Стана ясно че е страдал от епилепсия, така че е възможно да е паднал в канала, не да е хвърлен. Човекът, намерил трупа му, го е вадил с вила и е възможно така да са счупени ребрата. А и обвиняемият има безупречно поведение - явява се пред разследващите, веднага щом бъде призован, мотивира се защитата.

След едночасово обмисляне съдия Георги Веселинов определи мярка „домашен арест", а ако тя бъде обжалвана от страните по делото, последната дума ще има Апелативния съд в Пловдив.