Работодателска организация представи новите европрограми пред разградския бизнес
Работодателска организация представи новите европрограми пред разградския бизнес / netinfo

Възможностите пред бизнеса в отварящите се оперативни програми на Европейския съюз представиха пред разградски предприемачи експерти от Асоциацията на индустриалния капитал в България днес. Лектори в работната среща бяха изпълнителният директор на асоциацията Добрин Иванов, членът на УС на АИКБ Боян Бойчев, експерти от МОН и МТСП.

2014-2020 г. е последният период, в който за всяка от страните ще се отпускат определени суми за проекти, през следващия период конкуренцията за финансиране ще е на равна нога, очакванията са, че българските инициативи няма да успеят да достигнат същото ниво на подпомагане като сега – обясниха Иванов и Бойчев.

Двамата представиха и възможностите, които АИКБ дава на фирмите, които членуват в организацията. Тя е една от четирите национално представителни работодателски структури със 7000 членове. Известна е още с това, че всяка година мери индекса на сивата икономика в България, за 4 години тя е паднала с близо 4 пункта – от 35,3% през 2010 г. на 31,72% през 2014 г. – сочат техните данни. Асоциацията е инициатор на въвеждането на еднодневните трудови договори, който се прилагат най-вече в селското стопанство. Заради бавните процедури при регистрацията им от АИКБ са предложили на правителството през тази година да въведе възможност за подаване на заявления до Агенцията по заетостта по електронен път.

На работодателската организация представителите на разградския бизнес се оплакали от високата данъчна тежест, начина на определяна на такса битови отпадъци, резките увеличения на минималната работна заплата и други проблеми, характерни за колегите им от цялата страна.