Затварят столични поликлиники заради дългове
Затварят столични поликлиники заради дългове / sxc.hu
Затварят столични поликлиники заради дългове
84308
Затварят столични поликлиники заради дългове
Затварят столични поликлиники заради дългове
  • Затварят столични поликлиники заради дългове
  • Затварят столични поликлиники заради дългове

Столична община затваря десета поликлиника в квартал „Красна поляна". С решение на общинския съвет дейността на лечебното заведение е преустановена, а причината е натрупани задължения.

Предстои и ликвидацията на второ ДКЦ, научи Дарик. Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов заяви, че се провеждат конкурси за нови управители на част от столичните поликлиники.

Кметът Йорданка Фандъкова допълни, че ще се работи за подобряване на състоянието на диагностично-консултативните центрове, като има идея да се осигури и леглова база за долекуване в тях.

При представянето на Националната здравна карта, която бе изготвена по идея на здравния министър Петър Москов, стана ясно, че общопрактикуващи лекари и педиатри няма да се съкращават, а поликлиники няма да се закриват. Въпреки това вчера Столичният общински съвет прие ликвидацията на 10 ДКЦ. Има вероятност и втора поликлиника да затвори врати, като пациените ще бъдат пренасочени към Първа градска болница.

Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, който от края на миналата година отговаря и за здравеопазването, посочи, че в момента се провеждат конкурси за нови управители на някои от столичните поликлиники:

"За закриване, нека не говорим сега. Има такива, които са в по-затруднено финансово състояние, и такива, които са в по-добро. Фокусираме се да помагаме на добрите да продължават да правят това, което правят. Там, където има проблеми, обяви общинският съвет конкурси за управители на немалко ДКЦ-та".

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че не иска да спира реформата на Москов, но няма да позволи да се закриват общински болници. По думите й има възможност да осигуряване на леглова база в някои столични поликлиники:

"Това, което в момента трябва да се случи, е да се прегледат много внимателно всички дейности във всички общински болници, да се направят споразумения между тях, да могат да работят заедно и най-вече - да се възползват от възможността да се окриват легла за долекуване. Мисля, че и ДКЦ-тата, тези, които имат база, биха могли също да помислят в тази посока".

Деца с епилепсия и пациенти с пост - инсултни състояния ще могат да се изследват вече и в 12-то ДКЦ в столичния квартал Люлин. От днес там работи нов неврологичен - ЕЕГ кабинет.