Десетки хиляди българи останали без дом заради дългове
Десетки хиляди българи останали без дом заради дългове / Sofia Photo Agency, архив

Производство по несъстоятелност и възможност за обявяване на личен фалит за физически лица с натрупани задължения предвижда законопроект на Асоциация Финансова коректност.

Документът беше представен по време на дискусия, организирана от КНСБ, в която участва и националният омбудсман Мая Манолова.

Според текстовете в проекта длъжниците ще имат право да сключват споразумение със своите кредитори, което да гарантира както защитата на длъжника, така и събирането на вземанията на кредитора. Изследване показва, че около 20 процента от домакинствата у нас не могат да покриват редовно задълженията си.

Как дълг от 8.70 набъбва до над 1000 лв.

Основната идея на предлагания законопроект е освобождаване на добросъвестния длъжник от дълг. Това може да стане чрез посредничеството на финансов или юридически администратор, който да помогне на длъжника да състави оздравителен план, а на кредиторите - да получат поне частично вземанията си, обясни Николай Островски от Асоциация Финансова коректност.

"Макар да има опрощаване, за останалата част длъжникът е стимулиран да плати. Ако няма такъв стимул, е възможно целият дълг да бъде удължен и да остане вечно в дълг", добави той.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи идеята за законодателно уреждане на гражданската несъстоятелност и посочи, че десетки хиляди българи са останали без дом, заради натрупани задължения. Тя акцентира върху някои от проблематичните места на такъв законопроект, като например как ще се определя дали длъжникът е добросъвестен:

"И кога едно физическо лице е станало неплатежоспособно. Предвижда ли се също минимална финансова граница на задълженията, които то не може да погаси?".

Към момента България и Румъния са единствените европейски членки, в които не действа закон за несъстоятелността на физическите лица.