С 40 семейства работи Центърът за подкрепа и повишаване на родителския капацитет
С 40 семейства работи Центърът за подкрепа и повишаване на родителския капацитет / DarikNews.bg, архив

Пет деца са успели да останат за отглеждане в семействата си от биологичните си родители през миналата година в община Казанлък, благодарение на оказаната психологическа и подкрепяща помощ от специалисти от Центъра за обществена подкрепа в Казанлък.

През 2015 година те са работили с цел предотвратяване изоставянето на новородини деца с общо 42 семейства от района, съобщи Невена Трифонова, пресатеше на Центъра.
От началото на тази година социалният работник «Превенция в Родилно отделение» на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски" в Казанлък е консултирал четири родилки, с цел оценка на нагласите и риска от изоставяне на детето. В резултат една от тях е задържала детото при себе си. Общо 40 са семествата, с които работят специалистите от Центъра за подкрепа, изоставянето, реинтеграция и повишаване на родителския капацитет.Сред случаите, в които се работи по превенция на изоставянето, има и такива на непълнолетни майки, допълни Невена Трифонова.

Данните бяха съобщени по повод обявената кампания на Центъра за общестеван подкерапа в Казанлък, по проект „Прегръдка за всяко дете".

Обявена е и кампания за набиране на дарения в подкрепа на каузатаи помощ за младите родилки. Търсят се основно консумативи и козметика за бебета, адаптирани млека и памперси.

Дарения за каузата „Прегръдка за всяко дете" се приемат на адреса на организацията гр. Казанлък, ул. „Войнишка" 25, сдружение „Бъдеще за децата".