Голям национален протест ще блокира цяла Гърция. Фермери от всички краища на страната се насочват към Атина. Очаква се блокиране на граници, пътища, пристанища и на столицата.

Въпреки че основният протест е насрочен за 17:00 часа на площад "Синтагма", вече избухнаха сблъсъци между протестиращи и полиция в Атина, съобщава Нова телевизия.

Около 800 фермери, дошли от остров Крит, се събраха пред земеделското министерство на Гърция и започнаха да замерят органите на реда с откъртени от улицата павета и с домати. Полицията отговори със сълзотворен газ.

Национален протест блокира Гърция расте напрежението в Атина (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Сблъсъците са очаквани, след като полицията се закани да не допусне селскостопански машини в центъра на столицата днес.

Очаква се хиляди земеделци от цяла Гърция да пристигнат в Атина за националния протест.

Фермерите, които бяха затворили пътищата, обявиха, че ще изтеглят своите тежки машини, за да могат участниците в националния протест от Северна Гърция да стигнат до гръцката столица.

Национален протест блокира Гърция расте напрежението в Атина (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Ще протестират и представители на други отрасли и сфери на дейност. Митинги пред различни министерства са планирали още лекари, адвокати и други свободни професии.

Външно министерство отново препоръчва на българите да избягват места с масови обществени мероприятия като митинги и шествия. Пътуването да се съобразява с пътно-транспортната обстановка и усложненията в трафика.

Транспортните фирми и пътуващите с леки автомобили при планиране на пътувания да следят актуалната обстановка, във връзка с очакванията, освен ГКПП, да бъдат блокирани и входните пътни артерии в големите градове и да се предизвикат големи задръствания - както в големите градове, така и на пътни възли извън тях.

При възможност, да се избягват и да не предприемат рискови пътувания с МПС.

Национален протест блокира Гърция расте напрежението в Атина (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo