Проверка констатира 32 опасни въжени моста в Южна България
Проверка констатира 32 опасни въжени моста в Южна България / БГНЕС, архив

Апелативна прокуратура-Пловдив извърши проверка и даде указания за реконструкция на 32 въжени моста, които са в лошо техническо състояние и създават опасност при преминаване на пешеходци. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Инспекцията е направена на съоръжения - общинска и държавна собственост, намиращи се в шестте региона от апелативната зона - Пловдив, Стара Загора, Хасково, Смолян, Пазарджик и Кърджали, и е по указание на Върховна административна прокуратура и по реда на надзора за законност.

Специални технически комисии са проверили състоянието на общо 73 въжени мостове в апелативната зона. 28 са проверените съоръжения в Кърджали, 24 - в Смолян, 12 - в Пловдив, 5 - в Пазарджик и по два в Хасково и в Стара Загора.

Осем от опасните съоръжения са разположени в област Пловдив. В област Кърджали са установени неизправности на 3 въжени моста на територията на община Кирково. В област Смолян са установени неизправности на два въжени моста в с. Смилян. Установени са и други неизправни въжени мостови съоръжения в апелативната зона.

Районните прокуратури от апелативната зона са сезирали кметовете на общините и дали 16 указания за незабавни ремонти или премахване на опасните съоръжения.