Къщички за книги за паркове в града ще изработят горнооряховски ученици
Къщички за книги за паркове в града ще изработят горнооряховски ученици / снимка: Пресцентър- Община Г. Оряховица

Къщички за книги, които да бъдат поставени в някои от парковете в Горна Оряховица, ще изработят ученици от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”. Идеята си те представиха на среща с кмета на Общината инж. Добромир Добрев и заместник-кмета Йорданка Кушева. Учениците от Професионалната гимназия, заедно с възпитаници на ОУ „Иван Вазов” преди месец получиха от президента на Република България Росен Плевнелиев бронзови отличия по програмата „Международна награда на херцога на Единбург”.

Шестима са участниците в програмата от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” – Александър Николаев, Мария Кьосева, Мартин Дачев, Йордан Бораджиев и Георги Моллов, които миналата година са били абитуриенти, и деветокласничката Станислава Георгиева. От ОУ „Иван Вазов“ са участвали седем деца – Никол Атанасова, Дана Златева, Михаела Трънкова, Илиян Михайлов, Динко Иванов, Мирослав Андронов, Ваня Дочева.

Къщичките за книги, които предлагат възпитаниците на Професионалната гимназия ще бъдат изградени от тях изцяло с доброволчески труд. През февруари март децата ще работят усилено, за да може през април, къщичките да бъдат поставени на определените места. „През април започва маратонът на четенето в цяла България, честваме Международния ден книгата и затова искаме да сме готови до тогава”, аргументираха предложението си учениците. Жестът, който правят децата е посветен на празника на Горна Оряховица. За сега идеята е, къщички за книги да има в парковете „Христо Ботев”, „Пролет”, Градската градина.

По предложение на инж. Добрев ще бъде обсъден вариант за поставяне на къщичка и на хижа „Божур”. Книгите в къщичките ще бъдат насочени основно към децата и младежите. На тях ще има весели напомнителни знаци, че все пак, след като бъдат прочетени, книгите трябва да се върнат. Инж. Добромир Добрев и Йорданка Кушева увериха учениците, че Общината ще окаже пълна подкрепа и съдействие за реализиране на тази идея. Насрочена бе и нова среща, в която да се включат и архитектът и екологът на Общината, за да бъде съобразено поставянето на къщичките изцяло с изискванията за градската среда.

Своята идея на срещата представиха и децата от ОУ „Иван Вазов”. Те предвиждат разработването на детски пъзели, които след сглобяване, малчуганите ще могат да сами да оцветяват. Пъзелите ще бъдат основно за детските заведения и Дневния център за деца с увреждания. Това ще бъде естествено продължение на дейността на доброволците от ОУ „Иван Вазов”, които през миналата година са боядисали детските съоръжения за игра в двора на ОДЗ „Елена Грънчарова”.

По време на срещата бе обсъдена идеята, двете ученически инициативи в определен момент да бъдат обединени и така в къщичките за книги да бъдат добавени и детски пъзели.