Коалицията срещу Ислямска държава се зарече да я унищожи напълно
Коалицията срещу Ислямска държава се зарече да я унищожи напълно / Guliver/Getty Images

Страните, участнички в предвожданата от САЩ коалиция за борба срещу екстремистката групировка Ислямска държава, решиха днес на среща в Брюксел да "ускорят и засилят" военната си кампания, предаде ДПА.

"Остава да бъде свършена още много работа, за да бъде трайно разгромена ИД и да бъде възстановена стабилността в Ирак и Сирия", се казва в документа, приет от представители на 49-те страни, участнички в коалицията, на срещата им в белгийската столица.

Много от тях бяха представени от военните си министри.

Ислямска държава намалила заплатите на бойците си с 50%

Пред тях шефът на Пентагона Аштън Картър говори за новите усилия да бъдат пресечени източниците за финансиране на терористичната групировка, както и за плановете за разполагане на иракски войски в северната част на страната за атака срещу Мосул.

Прогонването на ИД от втория по големина иракски град, както и от Ракка - сирийската крепост на джихадистите, се превръща в главен фокус на усилията на коалицията, става ясно от приетия документ.

Министрите бяха информирани също така за италианските планове за ликвидиране на клетките на ИД в Либия, съобщи американският военен министър.

НАТО: Руските въздушни удари в Сирия подкопават мирния процес

Без да назовават конкретно Русия, министрите призоваха онези страни, които играят "контрапродуктивна роля" в борбата срещу Ислямска държава, да действат по-конструктивно. Картър обвини Москва, че прави "стратегическа грешка", като не насочва атаките си срещу Ислямска държава, както бе обещала в началото на въздушните си атаки в Сирия. Според него Русия, вместо това, е станала "участник в гражданската война в Сирия".

"ИД трябва да бъде разбита и ще бъде разбита, каквото и да става в гражданската война в Сирия", подчерта Картър.

По време на брюкселската среща, състояла се след заседанието на комитета на военните министри на страните от НАТО, американският министър на отбраната е имал разговори със саудитския си колега Мохамад ибн Салман. Кралството, заедно с Бахрейн и ОАЕ, по-рано изрази готовност да изпрати сухоземни сили, които да се бият срещу "Ислямска държава", припомня ДПА.

ИД получавала турски пари срещу петрол твърди израелски министър

"Кралството е готово за всякакви мисии - въздушни или наземни", каза генерал Ахмед Асири - съветник на саудитския военен министър в коментар пред държавния телевизионен канал "Ал Арабия" днес.

Картър обаче каза, че предложението за изпращане на сухоземни войски противоречи на подхода на коалицията, който се фокусира върху използване на "способни и мотивирани местни сили". "Териториите, отвоювани от ИД, трябва да бъдат окупирани и управлявани от хора, които са от този район и искат да живеят там", подчерта американският министър на отбраната.

В брюкселската среща на коалицията участваха всички 49 нейни членки, включително и всички страни от НАТО. Западният алианс не е участник в операциите на коалицията, но в проведените преди днешната среща разговори се е съгласил да достави на съюзниците разузнавателни самолети, за да им помогне да освободят национални ресурси за операциите над Сирия и Ирак.

"Това решение ще укрепи способността на коалицията да омаломощи и да унищожи терористичната групировка ИД, която е наш общ враг", каза след срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Проучват се и други форми на сътрудничество на НАТО в тази борба, добави Картър.

Източник: БТА