Подготвят писмо до патриарх Неофит за църковните бракове между българи и арменци
Подготвят писмо до патриарх Неофит за църковните бракове между българи и арменци / снимка: Петър Тодоров
Ахавни Кеворкян за браковете между арменци и българи
84272
Ахавни Кеворкян за браковете между арменци и българи
  • Ахавни Кеворкян за браковете между арменци и българи

Арменският предводител подготвя писмо до патриарх Неофит, в което да се застъпи за църковните бракове между българи и арменци. Това съобщи в ефира на Дарик радио д-р Ахавни Кеворкян, съветник по културните въпроси на почетния консул на Армения в Пловдив. Поводът е пореден случай на отказ за църковна венчавка на млада двойка в три пловдивски православни черкви.

Това не е собствено мнение на Пловдивската митрополия, а канон на църквата – коментира за Дарик епархийският духовен надзорник свещеноиконом Виктор Христов. По думите му, Арменската апостолическа църква спада към т.н. дохалкидонски църкви, които изповядват само едно естество в Христос – божественото; а православната църква учи, че той е богочовек с 1 лице и 2 естества: божествено и човешко. На въпрос на Дарик не разделя ли този канон хора, които така или иначе изповядват една религия – християнската – отец Виктор отговори, че всеки има свободна воля да избира вярата си. И че канонът не може да се пристъпва.

Младата двойка, получила отказ да се венчае в православна черква под тепетата, ще сключи брака си през юни в арменския храм. От името на арменската общност, д-р Ахавни Кеврокян обобщи, че е немислимо, обаче, християнството да ни дели, вместо да намира поводи да ни обединява, особено пред съвременните предизвикателства за Европа.