Годината на спорта в Русе започва на 19 февруари
Годината на спорта в Русе започва на 19 февруари / Дарик Русе, архив

Като град с традиции и спортна слава и като общност от граждани, за които активното занимание със спорт е осъзната ценност и предпоставка за здравословен и пълноценен живот, Русе беше удостоен с престижната титла „Европейски град на спорта“ през 2016 г.

На 19 февруари, от 17 часа, в зала „Европа“ на Доходното здание ще бъде даден официален старт на инициативата „Русе – европейски град на спорта 2016“. На церемонията ще присъстват г-н Джан Франческо Лупатели – президент на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта, г-н Хуго Алонсо – главен секретар на Асоциацията, г-н Анатоли Илиев – член на УС на Асоциацията, д-р Андрей Ковачев – член на Европейския парламент, зам.-министърът на младежта и спорта г-н Асен Марков, кметът Пламен Стоилов и екипът му, както и представители на спортни клубове и гости.

На церемонията ще бъде представено официално и логото на кампанията „Русе – европейски град на спорта 2016“.

Званието „Европейски град на спорта“ се присъжда от Федерацията на Европейските столици и градове на спорта от 1999 г. насам, с цел популяризиране на спорта като инструмент за социално сближаване, подобряване на здравния статус и начина на живот на хората. През 2015 г. Община Русе обяви кандидатурата на града и в координация с местната спортна общественост разработи визия и събитийна програма, с които влезе в надпреварата. На официална церемония в Европейския парламент в Брюксел на 18 ноември 2015 г. Русе беше обявен за носител на титлата.

Възможността Русе да е един от Европейските градове на спорта през настоящата година е признание за русенци и шанс за града ни! Това е доказателство за общите ни усилия за възраждането на спортната дейност и превръщането на спорта в приоритет за местно развитие.

Ето защо, инициативата „Русе – Европейски град на спорта 2016“ е насочена към популяризирането на масовия спорт  и културата на активност сред русенци. Сред целите й се нареждат:

Насърчаване на активния и здравословен начин на живот на всички възрасти чрез спорт;

Стимулиране на социално сближаване и приобщаване на различни социални групи;

Популяризиране и подпомагане дейността на професионални и любителски спортни клубове и сдружения;

Ревитализиране и социализиране на градски пространства и територии;

Подсилване на сплотеност и обединение около постигането на една обща визия за развитието на града;

Популяризиране на Русе като дестинация за бизнес, култура, спорт и туризъм в национален и европейски мащаб.


Годината, преминаваща под знака „Европейски град спорта“, ще обогати местния спортен календар с мащабни и иновативни спортни събития с добавена стойност за местните общности, които ще превърнат Русе в посланик на спорта в България и Дунавския регион.