Изготвят проект за изографисването на храм „Св. Марина”
Изготвят проект за изографисването на храм „Св. Марина” / ПП ГЕРБ

Проектът за изографисването на православния храм „Св. Марина” в местността Пчелина във Варна е почти готов. Това стана ясно на среща на кмета на район „Младост” Христо Христов и председателя на финансовата комисия към ОбС Станислав Иванов с представители на църковното настоятелство. Заедно с иконографа Диян Димитров бяха обсъдени детайли от предстоящата работа по окончателното завършване на новопостроения храм.

С решение на Общинския съвет в бюджета на община Варна бяха заделени 20 000 лв. за стенописите на църквата. Предложението за финансова подкрепа от името на църковното настоятелство беше внесено за разглеждане в местния парламент от общинския съветник от групата на ПП ГЕРБ и председател на постоянната комисия „Финанси и бюджет” Станислав Иванов.

С отпуснатите средства ще бъдат изографисани стените на храма, чиито външен облик и иконостас вече са напълно завършени. Иконографът Диян Димитров коментира, че след като бъде финализиран, проектът за стенописите, трябва да получи одобрението на Варненската и Великопреславска митрополия. „Едва след това можем да започнем да рисуваме”, допълни той и изрази надежда, че при подходящи метеорологични условия, стенописите ще бъдат завършени за около година, до следващия храмов празник.

Диян Димитров е представител на първия випуск по иконография на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Той е свързал работата си с  църквата „Св. Марина” още при изграждането й през 2006 г. По иконите на иконостаса, чиято изработка община Варна също подкрепи финансово, Диян Димитров е работил заедно със съпругата си Илка Димитрова, а дърворезбата е дело на Петър Ванев.

Кметът на район „Младост” Христо Христов и общинският съветник от ПП ГЕРБ Станислав Иванов обсъдиха благоустрояването на местността заедно с отец Стефан, Иван Иванов от Църковното настоятелство и Николай Доцински, председател на Гражданско сдружение „Жители на кв. Пчелина” – гр. Варна.

„Църквата е буквално на пътя за манастирския комплекс в местността Караач теке, така че освен света обител за вярващите, тя е и естествена част от маршрут за религиозен туризъм”, коментира Иван Иванов, който е инициатор за изграждането на храма и един от основните дарители.

Той благодари за подкрепата и сподели с районния кмет и общинския съветник идеята да се поставят указателни табели за местоположението на църквата и манастирския комплекс. „Така и жителите на кв. „Възраждане” ще бъдат улеснени да ползват краткия път до православния храм”, коментира Христо Христов. Заедно с него Станислав Иванов изрази удовлетворението си, че с инициативността на хората и с подкрепата на община Варна и Общинския съвет една прекрасна кауза като изграждането на нова църква много скоро ще бъде напълно реализирана.