Делото за смъртта на родилката Десислава и нейното бебе бе отложено
Делото за смъртта на родилката Десислава и нейното бебе бе отложено / netinfo

Заради заболяване на една от подсъдимите лекарки, неявяване на нейни защитници и на вещите лица, изготвили повторната съдебно-медицинска експертиза отложиха делото за смъртта на Десислава Манолова и бебето й.

Делото се гледа в Окръжен съд Габрово по внесен обвинителен акт против двама лекари от „Акушеро-гинекологично отделение" в МБАЛ „Д-р Тота Венкова"

През периода 18 септември - 4 октомври 2013 г., те са нарушили Закона за лечебните заведения и други разпоредби, свързани с упражняваната от тях дейност, считат от Окръжна прокуратура - Габрово.

Пропуските и нарушенията са довели до причиняване на смъртта на новородено бебе на 26 септември 2013 г. в неонатологичното отделение на МБАЛ - Габрово и до смъртта на майката на детето Десислава Манолова на 4 октомври 2013 г. в УБАЛ в Плевен.

На 25 януари 2016 г. пред съда е представен болничен лист на името на подсъдимата С.К., която "страда от заболяване, което възпрепятства явяването й в настоящото съдебно заседание". Пред съда са депозирани и молби за отлагане на делото от защитниците на подсъдимата лекарка.

От името на вещите лица, изготвили повторната съдебно-медицинска експертиза по делото, е постъпило уведомление, от което става ясно, че те не могат да се явят в насроченото съдебно заседание, поради други служебни ангажименти.

Съобразявайки становищата на страните и обективните пречки за даване ход на делото, съдът отложи разглеждането на наказателното дело, като насрочи следващо съдебно заседание за 9 март 2016 година.