Двойно повече курсанти ще приеме НВУ през новата учебна година
Двойно повече курсанти ще приеме НВУ през новата учебна година / снимка: DarikNews.bg

Двойно повече курсанти ще приеме Националният военен университет “Васил Левски” през новата учебна година. 257 са обявените места, спрямо 138 през миналата година. Такъв прием не е имало през последните 16 години, коментира ръководството на университета.

Курсантите ще бъдат обучавани по 22 военни специализации. Началникът на НВУ посочи, че тазгодишният прием ще бъде голямо предизвикателство поради две причини. “Първата е малкият брой на завършващите средно образование, защото това са родените през 1997 год. А второто предизвикателство е голямата заявка за прием, която получихме от Министерство на отбраната”, обясни бригаден генерал Пламен Богданов. По негови думи заявката е направена на базата на необходимостта от конкретен брой специалисти за военните формирования.

„За тази година всички наши кандидати имат по-голям шанс да сбъднат мечтите си, защото предлагаме по-голям прием на курсанти” , сподели генерал Богданов, който обяви, че финалът на кампанията за прием на курсанти е на 12 юли. Тогава ще бъде оповестено и колко са приетите бъдещи офицери.

Няма да има промяна в изискванията за прием на курсантите. Кандидатите трябва да са пълнолетни, да нямат двойно гражданство, да не са следствени и осъждани, също така да бъдат психически и физически здрави. Те преминават общообразователен тест, тест по чужд език (английски, френски, немски), изпит по физическа подготовка, медицинско освидетелстване и психологична оценка на годността. Няма нови военни специализаии, по които да се извършва приема, няма ограничения и по полов признак.

От ръководството на НВУ информираха, че оценките от матурите по биология, химия, математика, география, история, физика и философия могат да бъдат използвани от кандидатите вместо общообразователен тест. В НВУ ще признаят и оценките по същите предмети, положени през 2016 год. в други акредитирани  университети.

След завършването си курсантите получават степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност, звание „лейтенант” и гарантирана работа в структурите на Българската армия. Курсантите продължават да бъдат на пълна държавна издръжка. Те ще получават и всички полагащи им се стипендии и възможности за обучения в чужбина.

При гражданските специалности тази година бакалаври ще бъдат обучавани в редовна, задочна и дистанционна форма. Обявените специалности са 16, а планът е в редовна форма да бъдат приети 167 студенти, за задочна 217 и за дистанционна-15 души. Предвижда се и прием на 8 студенти от Украйна, които имат български произход. От тази възможност могат да се възползват и други кандидати, които имат българско потекло, информира бригаден генерал Пламен Богданов.

Новите специалности тази година са три. „Защита на населението и инфраструктурата” ще могат да изучават студентите във търновския факултет. В Шумен ще бъдат обучавани по „Електронни системи за охрана, наблюдение и контрол”, а в Долна Митрополия- „Авиационна електроника”. НВУ стартира кампанията още на 15 септември, когато представители на университета са участвали в откриването на учебната година в 16 средни училища. Предстоят срещи в 304 училища в 88 града. Курсанти ще бъдат командировани да направят презентации за НВУ в средните училища, които са завършили. Предвижда се да бъдат проведени предварителни изпити и извън факултетите на университета- в Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Добрич, Бургас, Кюстендил и Монтана. Първата дата е на 27  февруари в Пловдив.