Операта с готов план за финансова стабилизация. Подписват до дни договор за турне.
Операта с готов план за финансова стабилизация. Подписват до дни договор за турне. / Dariknews.bg, архив

В следващите 15 дена предстои старозагорската опера да подпише договор за турне в екзотична държава. Това каза в студиото на Дарик директорът на културната институция Огнян Драганов. Според него турнетата не са самоцел. Това, че се заплаща по-добре също не е толкова важно. Важното е операта да има европейски облик.

На 23 и 24 февруари старозагорската опера ще гостува в Габрово и Велико Търново. „Трябва да изведем операта на европейско ниво. В Стара Загора няма много оперна публика, затова ние ще представим по-богата палитра от заглавия", каза Драганов.

Той коментира и опростения дълг към Министерството на културата.
„Вече работим законово. Задълженията бяха над 700 хиляди лева. Благодарение на нашите усилия успяхме да стопим повече от 300 хиляди, а общината ни подпомогна със 150 хиляди лева. Сега сме в ситуация, в която можем да получаваме всичко, което заработваме", каза директорът на старозагорската опера.

Утре Огнян Драганов има среща със заместник-министъра на културата Боил Банов, на която ще представи плана на културната институция за финансова стабилизация. Към момента операта дължи 140 хиляди лева на артисти и фирми. Не са предвидени уволнения и намаляване на разходите за представления.

Ще се увеличат турнетата в страната. Разходите не трябва да са повече от приходите, категоричен е Огнян Драганов.

По повод информацията в медиите, че министърът "слага катинар на осем културни институции, сред които и старозагорската опера", Драганов каза, "че тези новини създават напрежение. Искрено се надявам, че това не е истина". Аз съм оптимист и смятам, че имаме бъдеще".