Минерални бани представя макет на шарапани в туристическо изложение
Минерални бани представя макет на шарапани в туристическо изложение / Община Минерални бани

Община Минерални бани участва за първи път на най-голямото туристическо изложение у нас „Ваканция&спа експо 2016”. То започна  днес и ще продължи до 13 февруари в Интер Експо Център в София. Всяка година в проявата се включват много туристически фирми, общини, туристически агенции и туроператори от различни страни. Участието и представянето на община Минерални бани ще допринесе за популяризиране на курорта и всичко което предлага, като възможност за туристите, коментират от общинската администрация.

Освен брошури за качествата и свойствата на термалната минерална вода, общината ще представи с 30-минутна програма традициите на региона. В нея участват самодейни състави от читалищата в Караманци, Сусам и Минерални бани.

Посетителите на щанда ще могат да гледат на видеостена и филма за древните обичаи на траките, за беритбата на грозде и направата на вино, заснет по време на възстановката преди две години.

На щанда ще бъде представено и червеното вино на един от най-големите винопроизводители в общината, а най-интересният акцент ще е макетът на шарапана. В района на хасковските Минерални бани са открити най-много шарапани на Балканския полуостров. Над село Горно Брястово има дори местност „Шарапаните“. Шарапаните се считат за древните винарни на траките.

 

Община Минерални бани изобилства с възможности за туризъм, като се започне от спа процедурите заради уникалната не само на Балканите, но и в Европа минерална вода, мине се през винения туризъм с богатите лозови масиви с червени сортове, от които се прави вино с традиции и се стигне до маршрутите на природните и културно-историческите забележителности, обединени в 6 екопътеки, коментират от администрацията..