При перфектна организация премина Европейската купа по ски в Пампорово
При перфектна организация премина Европейската купа по ски в Пампорово / Адриан Кулев/Дарик радио

За поредна година Пампорово бе домакин на ски състезание от висок ранг от календара на Международната ски федерация FIS - Европейска купа. На 9-ти и 10-ти февруари т.г. почитателите на зимните спортове видяха едни от най-добрите скиори в дисциплината Слалом жени (SL).

Ана Свен-Ларсон от Швеция спечели втория слалом Европейската купа по ски-алпийски дисциплини в курорта, където официално бяха връчени наградите на победителките във втория ден от състезанието. Отборът на шведката ликуваше от нейната победа и я вдигнаха на ръце. 24-годишната скиорка беше девета след първия манш, но с изключително второ спускане тя триумфира. Втора само на 5 стотни от секундата финишира Киара Гмюр (Швейцария), която във вторник раздели първото място с рускинята Ксения Алопина. Гмюр водеше след първия манш, но успя да запази преднината си и във второто спускане.

Лидерката в генералното класиране на Европейската купа Марен Скьолд (Норвегия) завърши трета. Алопина направи силен втори манш и от 14-то място прогресира до шестата позиция в крайното класиране с изоставане от 1.31 секунди зад победителката.
Михаела Кехайова завърши на последното 41-во място на 13.07 секунди зад Свен-Ларсон.
Другите две българки Мария Киркова и Вера Асенова не завършиха първия манш. Киркова отпадна във вторник, а Асенова завърши 22-ра и взе първи точки за сезона, като записа и най-добро представяне на българска състезателка в Европейската купа от 1983 година, затова и тя получи награда.Това беше изключително добро постижение за младата ни състезателка, коментира спортният министър Красен Кралев.

Наградите връчиха изпълнителният директор на Пампорово АД Мариян Беляков, кметът на Чепеларе Славка Чакърова, зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова и др.

Лошото време и силният вятър не попречи на скиорките да демонстрират класа по пистите.
Състезанието в което участваха 72 състезателки от 20 нации мина при перфектни условия на пистата. Рейс директор на слалома бе Виктор Гичев, който получи много похвали от треньорите на отборите. Домакините от "Пампорово" АД също получиха поздравления от ФИС за перфектните условия осигурени за всички участници.

При перфектна организация премина Европейската купа по ски в Пампорово
netinfo
„Имах много добра подготовка, подходих много сериозно към това състезание. Трасето ми допадна още на тренировките. Щастлива съм, че успях да победя, това е много важно за мен. Бях с номер 32, но за мой късмет пистата издържа. Поздравявам организаторите за отлично подготвеното трасе, защото това ми помогна да дам най-доброто от себе си. Пампорово е отличен курорт и със сигурност ще дойда пак тук", коментира след финала рускинята Ксения Алопина.

Активно бе участието при организацията от страна на държавната и местната власт. Всички заедно обединиха силите си при провеждането на спортното събитие и допринесоха за един запомнящ се спортен празник на любителите на зимните спортове както в България, така и в цяла Европа.