Какво се случва със санирането на панелките във Варна
Какво се случва със санирането на панелките във Варна / Dariknews.bg, архив

Година след старта на информационната кампания за саниране, интересът към националната програма във Варна продължава да е нисък. Досега са подадени 37 заявления за финансиране, което е в пъти по-малко от други градове.

С 26 сдружения на собственици вече има сключени договори, а в тези сгради е стартирало обследването за енергийна ефективност и предстои да бъдат изготвени технически паспорти.

Следващата стъпка е обявяване на обществена поръчка за проектанти и изпълнители на строителните дейности.  Те няма да бъдат еднакви за всички панелки, а ще включват предписанията на лицензираните одитори. Сред дейностите, които ще бъдат финансирани по програмата, са поставяне на топлоизолация, ремонт на ел. инсталацията в общите части и подмяна на дограмата. Изпълнителите ще са длъжни да дадат 5-годишен гаранционен срок, обясни пред Дарик Десислава Цветанова, главен експерт по енергиен мениджмънт в Община Варна. Тя не се ангажира с конкретен срок кога ще започне същинското строителство.

Все още може да се кандидатства за финансиране по националната програма. Сдруженията, които сключат договори през тази година, могат да очакват сградите им да бъдат санирани през 2017 г.