Избират кой да представлява децата на Разград
Избират кой да представлява децата на Разград / netinfo

Държавната агенция за закрила на детето обявява процедура за избор на членове на Съвета на децата от 18 административни области, сред които и Разград. Промяната в състава на съвета се налага поради навършване на 18 години или изтичане на 2-годишния мандат на част от членовете му. В момента представител на региона е Фахредин Фаредин, който през тази година става на 18 години.  

Съветът на децата е консултативен орган към председателя на ДАЗД, който работи в изпълнение на основни принципи на Конвенцията за правата на детето и Закона за закрила на детето. В него членуват 33 деца на възраст до 18 г.

Като предсавители на гласа на младите хора на местно и национално ниво, членовете на Съвета на децата организират различни инициативи за популяризиране на правата на децата и детското участие, изразяват становища по проекти на нормативни документи. През миналата година те реализираха 2 много успешни кампании - „Безопасно и здравословно лято“ и „Децата имат права“, по време на която запознаха над 3000 деца от 1 до 4 клас в цялата страна с Конвенцията за правата на детето – съобщават от ДАЗД.

За членове на Съвета могат да кандидатстват деца на възраст от 7 до 17 години, записани в редовна форма на обучение, които притежават креативност; организаторски умения, да мотивират и обединяват връсниците си за определени каузи или събития; да могат да изразяват и защитават общото мнение.

Срокът за изпращане на автобиография и мотивационно писмо е 31 март.

Новите членове на Съвета на децата ще бъдат избрани от комисия, назначена от председателя на ДАЗД, в която ще има представители на ДАЗД, на неправителствени организации, работещи с и за деца, и на Съвета на децата. Представителят на всяка област ще бъде определен между кандидатите за съответния регион.

Информация за условията и процедурата за избор можете да намерите на сайта на ДАЗД - http://sacp.government.bg/bg/za-agenciyata/konsultativni-organi/savet-na-decata/