Матео Ренци сравни ЕС с оркестъра на потъващия Титаник
Матео Ренци сравни ЕС с оркестъра на потъващия Титаник / БГНЕС

Европейският съюз прилича на оркестъра на "Титаник", който свиреше до последно на палубата, докато корабът потъваше в Атлантическия океан, заяви пред агенция "Блумбърг" италианският премиер Матео Ренци, цитиран от Франс прес.

"ЕС е като оркестърът, свирещ на "Титаник". Днес в Италия ние извършихме реформи и можем да кажем нашите европейски партньори: Приятели, ние можем да промени този погрешен бюрократичен подход", каза Ренци.

Не за първи път италианският премиер прави хаплив коментар за ЕС, който според него е в смъртна опасност, ако не се реформира спешно.

Отношенията между Ренци и Европейската комисия се влошиха през последните седмици заради настояването на италианското правителство да получи повече бюджетна гъвкавост, за да стимулира все още крехкия растеж на италианската икономика. Ренци води борба срещу Европа на технократите и срещу глупавите, според него, мерки за строги икономии. Той разкритикува и френско-германския тандем, който смята за неефикасен и недостатъчен, за да урежда кризите, разтърсващи ЕС. В Италия евроскептицизмът все повече се засилва.

Източник: БТА