Шуменските медици отхвърлиха проекта за Здравна карта, искат среща с Москов
Шуменските медици отхвърлиха проекта за Здравна карта, искат среща с Москов / sxc.hu

Медиците от област Шумен се възпротивиха на предложения от Министерството на здравеопазването проект за Национална здравна карта. По време на среща за обсъждането му те решиха да се срещнат лично с министъра на здравеопазването Петър Москов, за да изложат своите аргументи. На днешната среща присъстваха членовете на комисията за изработване на Областна здравна карта и всички останали заинтересовани лица, сред които управители на лечебни заведения.

УС на Регионалната лекарска комисия застана зад здравната карта, която през месец ноември беше изпратена в МЗ, аргументирайки се с това, че всички изисквания на методиката, представена от министерството, са били спазени. По думите на председателя на Лекарския съюз в Шумен д-р Валентина Манолова те не са си позволявали никъде да дават стойности, различни от реалностите, като становището защитава минималните потребности на населението.

„Ако необходимите ни специалности не бъдат включени в Областната здравна карта, няма да застенем зад погрома на това, което е останало като здравеопазване в Шуменска област", заяви тя.

Управителят на Комплексния онкологичен център д-р Сотир Караниколов също разкритикува остро предложения проект за Областна здравна карта с думите:

„Този момент предопределя бъдещето на здравеопазването в Шумен. Ако приемем това, което ни се спусна отгоре, пътят е предначертан. С Шумен ще се случи това, което се случва с малките периферни болници в момента".

По думите му комисията в Шумен е работила по определени критерии, след което отгоре им е било спуснато нещо съвсем различно. „Не искам да коментирам г-н министъра, но не считам, че той е най-меродавната инстанция в момента. Нямам коментар за човек, който отказва да чуе хората от първия фронт", каза той, обяснявайки, че всичко е изтеглено във Варна, а леглата в Шумен са с 400 по-малко.

Според д-р Караниколов всичко това ще доведе до намаляване на заплащането на специалистите и демотивирането им, което пък неминуемо ще се отрази на качеството на предлаганите услуги.

Мнението на медиците беше подкрепено и от зам.-кмета по здравеопазване на Шумен д-р Светлана Маркова. „Изключително много ме притесниха нулите в детската част. Не са заложени детски психиатър, детски кардиолог и неврохирург. Безобразно е всичко да се прехвърля във Варна", коментира тя.

В заключение областният управител Донка Иванова, по чиято инициатива се състоя срещата, обобщи, че шуменските медици не приемат некоректно променените критерии и методика и следва да представят „на живо" на министъра на здравеопазването аргументите си.