Затоплянето на Земята има изненадващо влияние върху полетите
Затоплянето на Земята има изненадващо влияние върху полетите / ThinkStock/Getty Images

Затоплянето на планетата има изненадващи последствия върху трансатлантическите полети - пътуването отиване/връщане става по-дълго, а това вероятно ще повлияе върху цената на билетите, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Климатичното затопляне предизвиква ускоряване на въздушно течение, което духа от запад на изток над Атлантическия океан. Това ще удължи полетите от Европа към Северна Америка и ще намали продължителността им в обратната посока.

Климатичните промени ще удвоят силата на бурите и ураганите в Атлантика

"Полетите на запад ще се сблъскат с по-силни насрещни ветрове, докато полетите на изток ще бъдат тласкани от силни ветрове", поясниха авторите на изследването.

„Общо погледнато, пътуването отиване/връщане ще е по-дълго, тъй като изгубеното време няма да се компенсира със спечеленото по маршрута от Северна Америка към Европа. Това ще увеличи разходите за гориво и може да доведе до увеличаване цената на самолетните билети. Така ефектът от полетите върху околната среда ще нарасне, тъй като самолетите ще горят повече керосин и ще се изхвърля по-голямо количество въглероден диоксид във въздуха".

Затоплянето на океаните се ускорява

Изследването на екипа под ръководството на Пол Уилямс от университета на Рединг е базирано върху хипотезата, че през следващите няколко десетилетия концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата ще се удвои в сравнение с прединдустриалната епоха.

Резултатите от изследването са публикувани в Environmental Research Letters.

Източник: БТА