Председателят на КЕВР с добри впечатления от новия шеф на БЕХ
Председателят на КЕВР с добри впечатления от новия шеф на БЕХ / БГНЕС, архив

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов смята, че ще работи ползотворно с новия изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов. Той беше помолен да коментира обявената вчера от Министерството на енергетиката (МЕ) смяна на изпълнителния директор на БЕХ Жаклен Коен с досегашния изпълнителен директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов.

Председателят на регулатора не коментира смени, които се извършват в дружествата на МЕ; за мен е важно да работя добре, колегиално, с хората, които представляват тези дружества, както и с БЕХ, като холдинг, в който са включени държавните дружества от българската енергетика, каза Иван Иванов.

Той отбеляза, че има добри впечатления от Петьо Иванов. Считам, че нашата работа, вече като шеф на БЕХ, ще бъде също така много ползотворна, добави председателят на КЕВР.

Продължавам да вярвам, че ще бъде намерен нужният кредит за НЕК, коментира Иванов в отговор на въпрос по повод на провеждащите се в момента преговори на БЕХ с банки за осигуряване на заем за държавната компания.

С него НЕК трябва да се разплати с двете американски централи от комплекса "Марица-Изток", които, от своя страна, трябва да платят задълженията си към "Мини Марица-Изток".

С погасяване на задълженията ще стане възможно и значително намаляване на цената за разполагаемост, която НЕК ще плаща на двете американски ТЕЦ.

Източник: БТА