С. Черногорово празнува Св. Харалампи
С. Черногорово празнува Св. Харалампи / Дарик радио-Хасково
С. Черногорово празнува Св. Харалампи
84206
С. Черногорово празнува Св. Харалампи
  • С. Черногорово празнува Св. Харалампи

Близо 100 буркана мед, осигурен от дарители пчелари и осветен от архирейския наместник Георги Тодев раздадоха в църквата „Св. Харалампи” на село Черногорово за храмовия й празник днес. Медът е пренощувал в нея, тъй като според поверието така придобива целебна сила, разказа кметът на селото Живко Янков.

Църквата „Св. Харалампи”, е на 153 години и е най-старата в община Димитровград. Литургията днес там продължи близо 2 часа, след което на миряните в храма бяха раздадени осветените буркани с мед.

С Черногорово празнува Св Харалампи
netinfo

Преди години черногоровската църква на няколко пъти бе обект на кражби и вандалски прояви, при които единствено иконата на Св. Харалампи оцеля, припомни днес кметът на селото втори мандат Живко Янков. Последните няколко години той лично осигурява и плаща таксата за охраната на храма със СОТ, което сложило край на набезите.

 

За храмовия празник на с. Черногорово в църквата на селото освен жителите му дойдоха заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков, общински съветници и кметове на други населени места от общината. Звукова картина чуйте в приложения файл.