Гимназисти влизат с маски в час заради грипа
Гимназисти влизат с маски в час заради грипа / снимка: Тина Соколова

Ученици от Пазарджик влизат с маски в класните стаи заради страх от грип. Макар от РЗИ наскоро да оповестиха, че отчетената заболеваемост е далеч от епидемичните стойности, децата са на друго мнение: грип има, и то тежък. Маските поставят по съвет на училищните фелдшери.

Мярката не е задължителна, но по-често боледуващите предпочитат да се предпазват. Така са решили Николай и Христина, дванайсетокласници от СОУ „Георги Брегов”. Двамата разказват, че и много техни съученици не влизат в училищната сграда, без да са покрили носа и устата си.

Николай разказва, че вече два месеца не може да се види здрав. Има чувството, че всички върлуващи тази зима грипове са минали през него. Прави разлика с по-безобидната простуда. Поредното му заболяване започва с температура, втрисане, болки в главата и мускулите – както описват инфлуенцата медиците. После идват хрема, кашлица. Лекарят на момчето го съветвал да си стои вкъщи и да не ходи на училище. Дванайсетокласникът обаче е категоричен, че не може да си позволи да губи от учебния материал, тази година е много важна за бъдещето му. Затова се лекува няколко дни и пак тръгва на училище. А след два дни в класа отново е болен.

Христина пък не хваща често грип, но го кара тежко. Имала е сериозни усложнения и тъй като не иска отново да преживее страданията от тях, е максимално предпазлива. От десетина дни не е влизала в училище без маска.

Двамата младежи са убедени, че лекарствата не са достатъчно ефикасни. Пробвали са и антивирусни препарати, и имуностимулатори. Грипът тази зима обаче е прекалено агресивен, смятат Николай и Христина.