Блокадата на Илинден-Ексохи остава, Кулата-Промахон“ е отворен за движение
Блокадата на Илинден-Ексохи остава, Кулата-Промахон“ е отворен за движение / БГНЕС

От 10:00 ч. до 15:00 ч. днес ГКПП "Илинден-Ексохи" ще е затворен за всички превозни средства. От 15:00 до 17:00 ч. ще могат да преминават само леки автомобили и автобуси, от 17:00 до 22:30 ч. блокадата отново няма да пропуска никакъв транспорт.

"Засега не сме променили пропускателния режим, остава такъв, какъвто беше от началото на седмицата", обясни за Дарик зам.-председателят на Съюза на земеделците в Като Неврокопи.

Стачкуващите вече 24 часа изобщо не пропускат камиони, тирове и цистерни през граничния пункт. От гръцка страна опашката е от над 100 тежкотоварни превозни средства. Толкова са и автомобилите в колоната от българска страна. Някои се ориентират към ГКПП "Кулата", където от вчера има споразумение за пропускане и на тежкотоварен транспорт.

Чакащите шофьори се надяват днес, в късния следобед, министър Ивайло Московски и областният управител Бисер Михайлов да пристигнат и на ГККП "Илинден", за да се споразумеят за някакъв пропускателен режим за тирове и камиони и тук.

Често пътуващите шофьори настояват да бъде ускорено преминаването през границата и по отношение на бюрократичните формалности. Едни и същи данни и документи им искат както представителите на НАП, така също от митницата и от гранична полиция.

Отвориха границата с Гърция на Кулата

След като снощи граничен пункт "Кулата - Промахон" бе отворен, през нощта струпалите се на българска територия тежки камиони в района са се изтеглили, съобщават от пресцентъра на МВР. Служителите на ГД „Гранична полиция" пропускат движението при облекчен режим.

Пунктът е отворен за движение на всички видове МПС.

След разговори вечерта между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заместник вътрешния министър Филип Гунев, заместник министъра на външните работи Валентин Порязов, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, директора на ОДМВР-Благоевград старши комисар Росен Танушев и заместник областния управител на Серес Янис Моисиадис и директора на полицията в Серес бригаден генерал Томас Сандрос от гръцка страна, бе постигната договореност за възстановяване на движението в двете посоки.

По време на срещите е обсъдена възможността всеки ден в определени часове ГКПП-Кулата да работи без ограничения, за да не се струпват тирове.

ЕК не може да се намеси пряко в случая с блокадата на границата с Гърция

От 20:00 ч. снощи в нормален режим работи и ГКПП "Капитан Петко войвода", през който преминават всички видове МПС.

В 09:00 ч. днес бе затворен за движение ГКПП "Ивайловград".