11 разградски училища се включиха в кампанията „Движение за език без омраза“
11 разградски училища се включиха в кампанията „Движение за език без омраза“ / netinfo

За трета поредна година в община Разград се провежда кампания „Месец за безопасен интернет”. Началото бе поставено вчера, 9 февруари - Световния ден за безопасен интернет – съобщават от пресцентъра на община Разград.

Този ден се отбелязва по идея на Европейската комисия  -   Програма «Безопасен интернет» и се организира от ИНСЕЙФ - европейската мрежа от 30 национални центъра за безопасен интернет. Идеята е  всяка година, на втория вторник на втория месец, да се привлича отново вниманието към по-безопасното и отговорно ползване на интернет и мобилните  устройства от децата и младите хора.

Организаторите на кампанията в Разград – МКБППМН, Отдел „Образование” към община Разград и ОД на МВР тази година се довериха на младежките лидери от училищата – допълват от пресцентъра на община Разград. На стартовото събитие представителите на  11 учебни заведения приеха обръщение към своите връстници за включване в инициативата на Съвета на Европа: ”Движение за език без омраза” 2016-2017г. Тридесет и пет младежи подписаха обръщението и се обявиха срещу използването във виртуалното пространство на заплахи, обиди, злепоставяне и манипулации. Призоваха Ученическите съвети на всички училища да обсъдят и проведат свои инициативи за намаляване използването на речта на омраза и за създаване на толерантна среда за общуване и обучение в училищата.

Организаторите предоставиха на участниците количества от 3 информационни флаера, плакат и анкета.

За най-стойностните училищни мероприятия, които ще бъдат проведени, са предвидени награди – уточняват още от община Разград.