Хората в Русия чакат Путин да предложи план за излизане от кризата
Хората в Русия чакат Путин да предложи план за излизане от кризата / БГНЕС

Тази година президентът Владимир Путин е насрочил традиционния си разговор с народа в пряк ефир за 14 април, съобщава "Комерсант" .

Според събеседник на изданието от телевизионния бранш тази година форматът на годишната телевизионна пряка линия с руския лидер се очаква да е различен.

Хората в Русия ще могат за пръв път да използват програмата Ай Си Кю, за да задават въпроси на държавния глава. Социолози смятат, че гражданите чакат президентът да обясни какво става със страната и да предложи план за излизане от кризата, пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

Трета година в Русия има положителен прираст на населението

Жителите на Русия са разтревожени най-много от икономиката, задълбочаването на кризата, ниските заплати и пенсии, засилващата се заплаха от безработица.

Голям дял от въпросите ще бъдат свързани с тези теми. Вълнуват ги също рисковете, свързани с тероризма и въоръжените конфликти в Близкия изток, посочва Валерий Фьодоров, шеф на социологическия център ВЦИОМ.

Путин: Руската икономика премина пика на кризата

Според Алексей Гражданкин от центъра "Левада", хората очакват президентът да обясни какво ще стане с Русия в най-близко бъдеще.

"Жителите на Русия смятат, че властта трябва да маркира проблемите и да представи програма за изход от сегашното положение, за да убеди гражданите, че е дееспособна", казва експертът.

Вниманието се пренасочва към проблеми, свързани с икономиката, поскъпването и спада на рублата, изтъква и Леонтий Бизов от Института по социология към Руската академия на науките: "Хората не виждат какво трябва да се предприеме, за да наближи краят на кризата, и не разбират какво да правят".

Източник: БТА